UNESCO E-knjižnica Parka Škocjanske jame in Biosfernega območja Kras

Benediktinski samostan Pannonhalma je bil ustanovljen leta 996 s strani madžarskega kneza, Géza. Samostan je bil postavljen v čast Svetemu Martinu iz Toursa in postal glavni most srednjeveške evropske kulture na vzhodu.

foto partnerji madzarska-1Samostan Pannonhalma

 

Opat Uros (1207-1243), komisionar še vedno obstoječe cerkve, je uspel pregnati Mongole od samostanskega obzidja. V času opata Máté Tolnai-ja je Pannonhalma pridobila ugleden položaj med madžarskimi benediktinskimi samostani in leta 1541 postala sedež glavnega opata. Med turško okupacijo, ki je trajala stoletje in pol, so menihi morali zapustiti samostan za krajša ali daljša obdobja. Šele po koncu okupacije so lahko obnovili poškodovana poslopja.

Tradicija, ki jo predstavlja pravilo Svetega Benedikta, ne postavlja v ospredje delo skupnosti, temveč zgolj življenje v skupnosti, zaradi tega je Jožef II, v letu 1786 prepovedal vse samostane madžarske benediktinske kongregacije. Red je bil ponovno vzpostavljen leta 1802, ko je srednješolsko izobraževanje postalo njegova glavna dejavnost.

Po letu 1945 je posesti v lasti reda, zasegla komunistična država. Od leta 1950 je vlada dovolila delovanje srednjih šol v Pannonhalmi. Po koncu komunizma na Madžarskem, je benediktinska skupnost Pannonhalme, poleg opravljanja izobraževalnega dela, skušala pridobiti sredstva za uresničevanje svojega verskega kot tudi posvetnega poslanstva.

Samostan, skupaj z uglašenim naravnim okoljem, je bil vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine leta 1996. Razglašen je bil za kulturni spomenik. Zaradi neverjetne krajinske vrednosti, so vanj vključeni tudi elementi narave.

Zadnja leta se je turistična infrastruktura hitro razvila in tako je danes tu na voljo: nova restavracija, rehabilitiran botanični vrt, zeliščni vrt na prostem s čajnico ter priznana vinska klet. Gosti so toplo vabljeni.

Pripravil: 
Akós Pottyondy, namestnik direktorja urada, Benediktinski samostan Pannonhalma, Madžarska

Izdelava: Studio Matris