UNESCO E-knjižnica Parka Škocjanske jame in Biosfernega območja Kras

Naselje urbane strukture iz 15. stoletje, ki leži na prehodu vodne in zemeljske poti, je imelo svojo prvotno lego v dolini reke Neretve, med hribom Hum in vznožjem gore Velež. Zgodovinski viri pričajo o naselju z relativno majhno velikostjo ter o dveh stolpih, ki zaokrožujeta most, že v letu 1452. Sedanje ime, Mostar, je bilo prvič omenjeno leta 1474 in je dobilo ime po skrbnikih mesta t. i. "mostarih". V času Otomanske administracije, je bilo mesto otomansko – orientalskega tipa, postavljeno vzdolž obeh bregov reke Neretve. Med 1520-1566 je bilo mesto v večjem delu obdano z braniki in preoblikovano v utrjeno naselje z ekscentrično postavitvijo starega mostu v sredino naselja, zgrajenega na mestu nekdanjega srednjeveškega mostu.

foto partnerji bih-1Stari most in mesto Mostar

Most se v enem loku naslanja na obalno skalovje in z metuljevo konstrukcijo razteza med bregovoma reke Neretve. Lok je izjemno eleganten in ima obliko luninega mrka, kar je nenavadno za otomansko gradnjo. Domiselnost njegovega graditelja, se je pokazala v zmožnosti izbire prave lokacije zanj, v konstrukcijskih rešitvah in prefinjenem občutku za njegovo oblikovanje v harmoniji z okoliško naravo. Sinteza avtohtonih materialov, podnebja in moči lokacije so mimarja Hajrudina navdušile, da je dojel sporočilo o preprostosti, ki je lahko lepa. Gradnja mostu, ki ga zaokrožujeta dva obrambna stolpa (Tara in Helebija), je bila dokončana leta 1556. Po celovitosti v načrtovanju, izgradnji in uporabnosti, Stari most predstavlja edinstven spomenik svetovne dediščine, ki je še danes pristen motiv za umetnike in umetniško ustvarjalnost.

Most je bil porušen leta 1993, zaradi topniških strelov. Pod Unescovim okriljem je bila sestavljena mednarodna skupina strokovnjakov za rekonstrukcijo Starega mosta, obnovitev stolpov Tara in Halebija, mošeje Sultan-Selima in ostalih zgradb v kompleksu spomenika. Po obnovi, je bil Stari most uradno odprt leta 2004. Odbor za svetovno dediščino je vpisal Staro območje mosta v starem mestu Mostar na Unescov seznam svetovne dediščine. Obnova mostarskega mostu je simbol za mednarodno sodelovanje in sobivanje različnih kulturnih, etničnih in verskih skupnosti.


Pripravila: 
Azra Hadžić, dipl. arhitektka, strokovna svetovalka za arhitekturo in arheološko dediščino, Sarajevo, Bosna in Hercegovina

 

 

Izdelava: Studio Matris