UNESCO E-knjižnica Parka Škocjanske jame in Biosfernega območja Kras

Most, ki vodi čez reko Drino v Višegradu, predstavlja izjemen dosežek na področju gradnje mostov. Zgrajen je bil med letoma 1571 in 1577 na željo in ukaz Mehmeda Paše Sokolovića. Zasnoval ga je dvorni arhitekt, mimar Sinan. Najstarejši pisni vir priča o odtujitvi zemlje zaradi gradnje mostu (Sidzil Visegrad's qadaa).

foto partnerji bih-2Most Mehmed Paše Sokolovića v Višegradu

Edinstvenost Višegradovega mostu je predvsem v njegovi obliki - ostro ukrivljeni kolenski strukturi (skoraj popolnih polkrogih), sestavljeni iz enajstih lokov, ki zajemajo reko Drino. Na levi obali Drine je pravokotno na most zgrajena klančina s štirimi loki, ki lepo sledi površju. Nad loki vzdolž celega mostu, je oblikovan apnenčast venec. Nad vencem je ograja mostu. Šesti steber dodatno razširi obe strani mostu. Na desni strani se nahaja kamenita stena z nišo, kjer najdemo dve napisni tabli. Na vrhu je starejša tabla iz leta 1571/72, spodaj pa tabla iz leta 1577/78. Širina ceste, ki vodi čez most, je 6 metrov. Pregrade so 60 cm debele in 179,44 m dolge.

Most preko reke Drine je eden izmed najbolj veličastnih arhitehturnih del 16. stoletja in simbol mesta Višegrad s celotno regijo. Most Mehmed Paše Sokolovića v Višegradu je bil vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine na 31. seji Odbora za svetovno dediščino, ki je potekala v Christchurch-u v Novi Zelandiji, od 23. junija do 2. julija 2007. Podlaga za vpis sta izpolnjena pogoja (ii) in (iv).


Pripravila: 
Milijana Okilj, vodja Oddelka za kulturno-zgodovinsko dediščino, Banja Luka, Bosna in Hercegovina

Izdelava: Studio Matris